Behendigheid - AKC

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cursussen > Hondensport
BEHENDIGHEID 

 
 
Behendigheid of agility is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt. De behendigheidssport is voor veel honden en hun baas een fantastische vrijetijdsbesteding. Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van uw hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn even belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd.

Omdat de sport voldoet aan de behoeften van de hond, zal deze met enthousiasme aan de behendigheidssport deelnemen. Tijdens de behendigheidstraining wordt de band tussen hond en baas steeds sterker. Hond en baas leren van elkaar en leren elkaar zo beter te begrijpen.

Toelatingseis om deel te mogen nemen aan behendigheid is: 18 maanden voor grote honden, 12 maanden voor kleine honden.
 
 
Voor leden die de cursus Behendig Spelen hebben gevolgd geldt, mits de instructeur Behendig Spelen hiervoor een positief advies heeft afgegeven: 12 maanden voor grote honden, 9 maanden voor kleine honden.

Het huidige behendigheidsprogramma kent vijf niveaus: behendigheid beginners, behendigheid 1, 2, behendigheid gevorderden en behendigheid recreanten/wedstrijd.
BEHENDIGHEID
BEGINNERS
 

 
 
In de cursus Behendigheid Beginners maken baas en hond kennis met de toestellen. Met hulp van de instructeur leer jij je hond over sprongen te springen, een schutting, kattenloop of wip te nemen en door tunnels en slurf te kruipen of te rennen. En natuurlijk maken we een begin met het aanleren van de palen (slalom). Die worden gezien als een van de moeilijkste toestellen in de behendigheid.

De nadruk in deze cursus ligt op het aanleren van alle toestellen op een veilige en leuke manier. Als baas leer je hoe je je hond stimuleert, helpt en begeleidt. Daarnaast leer je de eerste beginselen van het sturen van je hond als er meerdere toestellen na elkaar genomen worden.

Einddoel: honden hebben geleerd alle toestellen correct te nemen op aangeven van de baas. Honden kunnen een aantal toestellen na elkaar nemen en bazen kunnen deze serie van toestellen goed aangeven. De sprongen staan deze hele cursus nog erg laag omdat wij veiligheid, zekerheid, motivatie en snelheid belangrijk vinden. Aan het eind van deze cursus is er geen examen.
BEHENDIGHEID 1 

 
 
Honden die na de cursus Behendigheid Beginners in principe alle toestellen (behalve wip en paaltjes) goed beheersen kunnen deelnemen aan de cursus Behendigheid Examen 1. Dit is ter beoordeling van je instructeur.

In de cursus Behendigheid Examen 1 leren baas en hond een eenvoudig parcours af te leggen. Je leert je hond vooruit sturen en je leert hoe je bochten aan kunt geven. Je gaat vooral je hond heel goed leren kennen en je eigen timing en aanwijzingen leren afstemmen op waar je hond het best op reageert.

Einddoel: aan het eind van de cursus is er een examen dat bestaat uit een parcours van 14 toestellen. Palen maken nog geen onderdeel uit van het parcours. Deze worden in het examen als apart onderdeel beoordeeld.
BEHENDIGHEID 2 

 
 
De cursus Behendigheid Examen 2 is geschikt voor alle honden die met succes de cursus Behendigheid Examen 1 hebben gevolgd. Het is niet noodzakelijk dat je deze hebt afgerond met een examen.

In de cursus Behendigheid examen 2 gaan we dieper in op de technieken die je kunt gebruiken om je hond te sturen. Je leert te ontdekken welke route voor de hond het meest optimaal is en wat je kunt doen om te zorgen dat je hond deze optimale route volgt. Snelheid gaat een rol spelen en je zult ontdekken dat het niet altijd handig is als je zelf alles mee moet rennen. Je gaat daarom leren om je hond op afstand te sturen en om zelf bochten af te snijden. Hiervoor moet je zelf dus altijd de binnenbocht hebben en daarom leren we je wisselen.

Einddoel: aan het eind van de cursus is er een examen dat bestaat uit een eenvoudig wedstrijdparcours van 20 toestellen. Palen maken ook onderdeel uit van het parcours. Het parcours is zo opgezet dat dit vloeiend gelopen kan worden als de baas de juiste bocht- en wisseltechnieken toepast.
BEHENDIGHEID
GEVORDERDEN
 

 
 
Iedereen die na Behendigheid Examen 2 echt de smaak te pakken heeft gekregen kan zich opgeven voor Behendigheid Gevorderden.

In deze cursus worden je handling technieken verder verfijnd en word je echt een team met je hond. Er worden langere oefeningen uitgevoerd waarin meerdere problemen opgelost moeten worden. Hiervoor leren handlers parcours verkennen en zelf oplossingen bedenken. De instructeurs leggen niet meer vooraf alles uit maar helpen je wel met het vinden van de oplossing die het beste bij jou en je hond past.

Einddoel: Aan het eind van deze cursus is er geen examen. Hond en baas worden in principe opgeleid tot wedstrijd A niveau (landelijk wedstrijdniveau, laagste klasse) en kunnen als ze willen al gaan deelnemen aan debutantenwedstrijden. Waar mogelijk zullen je instructeurs je hierbij coachen.
BEHENDIGHEID
WEDSTRIJD
 

 
 
Voor iedereen die nu fanatiek verder wil groeien in het landelijke wedstrijdcircuit zijn er wedstrijdgroepen. Hierin train je op situaties die in wedstrijden voor kunnen komen en wordt er gekeken naar snelheid en zekerheid. De cursisten delen hun passie en kennis met elkaar zodat ze ook op wedstrijden elkaar kunnen coachen. Via de club kun je nu ook een startlicentie voor wedstrijden aanvragen.

Voor iedereen die behendigheid wel heel leuk is gaan vinden en lekker bezig wil blijven zonder zich in het wedstrijdgebeuren te storten zijn er recreantengroepen. In deze groepen zorgen we ervoor dat je steeds nieuwe uitdagingen krijgt en door kunt blijven leren. De cursisten delen de lol voor de sport met elkaar en dagen elkaar af en toe uit in de onderlinge recreantencompetitie.
ONZE SPONSOREN 

 
 
 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu